Sprøde og saftige kyllingekarbonader, cremet og blød ærte-avocadocreme, ovnbagte rodfrugter med sødme og dybde og en lækker grøn salat. JA TAK!

Jeg er også vild med “den traditionelle” karbonade, men denne udgave med kylling dyppet i ærte-avocadocreme er altså bare mums-filibaba!

Denne ret har fokus på leverens afgiftningsevne, da den er rig på aminosyrerne leucin, isoleucin og valine (Branch Chain Amino Acids/ BCAA) samt cystein, methionin, glycin og glutamin. Leucin, isoleucin og valine er næringsstoffer som bruges i fase 1 og cystein bruges i fase to (også kaldes sulfatering), hvor ikke-vandopløselige affaldsstoffer gøres opløselige. Cystein og Glycin er også vigtig i forhold til dannelsen af glutathion (et tripeptid sammensat af de tre aminosyrer cystein, glycin og glutamin) som også er vigtig for vores afgiftningsproces. Methionin kan omdannes til s-adenosylmetionin (SAMe) og bruges som methyldonor i mange biologiske sammenhænge, blandt andet afhjælper den eliminationen af tungmetaller fra organismen og afgiftning af leveren.

Ingredienser:

Karbonader
400 gram kyllingefars
3 spsk boghvedemel
1 æg
1 løg, revet
2 hvidløg
Hakket persille
Salt, peber og sød paprika
Sesamfrø (bruges i stedet for rasp)
God, økologisk smør til stegning

Rodfrugt-fritter
Blandede rodfrugter
Olivenolie
Salt og peber

Ærte-avocadocreme
¼ pose frosne ærter
1 avocado
2 Hvidløg
Saften fra 1/2 citron

Salat
Babyspinat
Agurk
Blåbær
Ristede pinjekerner

Fremgangsmåde:
Skræl og skær rodfrugterne ud i ”fritter”. Vend dem i olie og krydr med salt og peber. Bages i ovnen på 160 grader i ca. 30-45 min. Imens rodfrugterne er i ovnen kan karbonaderne gøres klar.

Alle ingredienser – undtaget sesamfrø – æltes godt sammen i en skål. Lad gerne farsen stå og sætte sig i 15-30 minutter.

Imens rodfrugterne er i ovnen og farsen trækker, laves ærte-avocadocremen. De frosne ærter overhældes med varmt vand og hældes i blenderen sammen med avocadoen, citronsaft, hvidløg, salt og peber (kan også blendes med stavblender).

Form karbonaderne og vend dem i sesamfrø. Steges på lavt varme til de er gennemstegte. Servér de lækre og sprøde kyllingekarbonader med en blandet salat af babyspinat, agurk, blåbær og ristede pinjekerner, rodfrugter og ærte-avocadocremen.

Velbekomme!

Tip: denne ret kan også spises til frokost – med eller uden rodfrugter. Salaten kan varieres efter dine egne ønsker, eksempelvis med grønkål i stedet for spinat. Grønkål er en fantastisk slags bladgrønt. Du kan lære mere om dens mange gode egenskaber ved at læse mere her “hvorfor skal du spise grønkål” eller prøve min Kong Kål-smoothie som smager helt vidunderligt.