Det her er nok min mest efterspurgte opskrift og nu er den endelig blevet som jeg gerne vil have den. Jeg er nok det man kalder en slikmund. Jeg eeeeelsker sødt og jeg knuselsker chokolade. Derfor har jeg nok også visse kriterier til hvordan søde sager skal smage. Hvis jeg vil have noget sødt, så skal det altså ikke smage alt for sundt – det får jeg nok af ved siden af og det giver altså bare ikke samme følelse at spise noget der mest minder om pap imens man sidder og forestiller sig sin elskede Twix-bar. Jeg kan dog godt lide at eksperimenterer med sundere alternativer til det vi køber. Det gode ved det hjemmelavede er jo netop, at vi kan komme nogle gode, økologiske råvarer i, således at vores hjemmelavede lækkerier altid vil være et bedre alternativ end dem man køber. Derfor tænkte jeg at en hjemmelavet chokoladebar med kiksebund, lækkert fyld og chokolade ville være et godt sted af starte.

Jeg vil gerne understrege at denne opskrift altså også indeholder sukker i form af agavesirup. Jeg vil derfor ikke betegne den som en salat eller frokost, men stadig som en dessert eller når du har lyst til noget ekstra lækkert. Hvis du ikke ønsker sukker i kan du bruge yaconsirup helt i stedet for agave. Men det er heldigvis helt op til dig 🙂

Ingredienser:

Til kiksebunden
2 dl. mandelmel
1 dl. blendet glutenfri havregryn
3 spsk. smeltet kokosolie
2 spsk. agavesirup eller yaconsirup
1 tsk. vaniljepulver
En knivspids salt

Til nødde/karamelfyldet:
2 dl. nøddesmør (jeg brugte 1 dl. blandet nøddesmør med crunch og 1 dl. uden crunch)
1/2 dl. agavesirup
1/3-1/2 dl. yaconsirup (eller mere ahornsirup)
2-3 spsk smeltet kokosolie – hold evt. lidt igen så den ikke bliver for tynd
1 tsk. vaniljepulver
En knivspids salt

Til chokoladeovertræk:
Dette kan laves på to måder. Du kan vælge at hælde et lag chokolade ovenpå hele massen og lade det størkne eller du kan skære dine barer ud i mindre stykker og hælde chokoladen over dem, så de ligner rigtige små chokoladebarer. Det griser dog lidt mere – det gjorde det i hvert fald hos mig 😀

Til disse barer valgte jeg at smelte en god chokolade med højt kakaoindhold over vandbad og hælde over barerne. Du kan dog også vælge at bruge nedenstående opskrift:

1-2 spsk. smeltet kokosolie
3 spsk. raw kakaopulver
1 spsk. sirup

Pisk det hele let sammen i en gryde på lav/medium varme og lad det køle en smule af inden at du hælder det ovenpå massen.

Fremgangsmåde:

Blend de glutenfrie havregryn og bland dem sammen med din mandelmel. Tilsæt herefter de øvrige ingredienser og ælt det sammen. Brug gerne fingrene, da det er lettest. Tryk nu kiksemassen ned i en lille form (brug bagepapir). Bag bunden på i en forvarmet ovn på 175 grader i ca. 15 minutter. Den skal blive gylden, men pas på at den ikke får for meget. Lad bunden køle af inden at du går videre til fyldet. Bunden skal gerne være helt kold.

Når bunden er helt kold kan du gå igang med nødde/karamelfyldet. Bland alle ingredienserne sammen i en skål og rør godt sammen. Fyldet skal gerne være tykt, men stadig så flydende at det kan lægge sig pænt når du hælder det over kiksebunden. Husk at det bliver mere hårdt og fast når det har været på køl. Hæl fyldet ovenpå kiksebunden og stil den i fryseren til karamelfyldet er helt hårdt. Du kan sagtens lade den stå natten over.

Chokoladeovertrækket laves til sidst. Lav overtrækket på en af de to følgende måder som forklares længere oppe.

På billedet nedenunder har barerne et lag chokolade som det øverste lag i stedet for at være helt dækket af chokolade. Det kan bestemt også noget, da de andre smage også kommer mere til udtryk (og det griser lidt mindre). Begge dele smager super lækkert.

Velbekomme!